Toen de URC op het sportpark Strijland haar veld en clubhuis in gebruik nam had de vereniging nog niet de beschikking over een fitnessruimte. Aan krachttraining werd dus niets gedaan terwijl dat in deze sport echt wel nodig is. Veel spelers hebben een zittend beroep en op de trainingen werd over het algemeen genomen heel veel lopend met de bal gedaan. Ik weet nog goed dat Geert Melisse als enige trainer ons gedurende de zomermaanden op het veld krachtrainingen liet doen om fit te zijn voor het nieuwe seizoen.

Clubhuis URC Strijlandweg 5

Fitnessmateriaal was niet voorhanden en zo werden boomstammen, palen en het lichaamsgewicht van een medespeler gebruikt om spierkracht op te bouwen. Ook werd in het Panbos ruim voor de competitiestart een uitgebreid fitnessprogramma gedraaid.
Rondje op tijd rond de golfbaan, daarna een halfuurtje fartlek training (kijk even op internet wat dit inhoudt) en tot slot natuurlijk de beruchte balenheuvel en het liefst met iemand op je rug! Als wij daarna nog zin hadden werd er in het zand een partijtje rugby gespeeld.
Rugbyspelers raken wel eens geblesseerd en om weer speelfit te worden waren herstel trainingen een noodzakelijk kwaad. Een goed ingerichte fitnessruimte zou dus zeer goed van pas komen.
Vanuit het bestuur bestaande uit Dees v.d. Berg, Willem Sen en Henk Geerts werd het eerste initiatief genomen. Er werd contact opgenomen met de Gym in Bisonspoor om spullen aan te schaffen en men liet een drietal URC-ers een basistrainerscursus volgen. In zeer korte tijd werd een vloer gerealiseerd boven de kleedkamers en werd een trap naar boven vervaardigd.

Twee concept roeimachines werden aangeschaft en gebruikte halters en drukbanken. Maximaal konden zo’n twaalf leden in deze kleine ruimte kracht- en herstel training uitvoeren. Gangmaker om mensen in het krachtcentrum te krijgen was onder andere Carel Plomp.
Carel was fysiotherapeut en werkzaam in het Militair Hospitaal. Hij regelde eveneens een fitnesstrainer in de persoon van Bert Dibbets. Bert werkte als anesthesist in het UMC en beschikte over de nodige sportdiploma’s. Kennis van de anatomie van de mens was Bert niet vreemd dus nam hij tevens de geblesseerde rugbyspelers die moesten herstellen onder zijn hoede. Op verantwoorde wijze zorgde hij ervoor dat een speler op korte termijn weer speelfit werd.

Omdat er regelmatig blessures waren en Bert het druk kreeg werd John Goudberg gevraagd om Bert bij te staan. Bert nam de hersteltraining voor zijn rekening en John de reguliere fitness sessies. John die jarenlang een sportschool in karate heeft gerund en de zwarte band mag dragen kneep vanaf dat moment ons jongelui flink af.
We kwamen ruimte tekort en een aantal jaren later werd besloten de gym te voorzien van een grote dakkapel. Met hulp van de buren John en Hans Vosmeer werd dit vakkundig en in samenwerking van de fitnessleden in een volle dag gerealiseerd en konden meer personen aan de fitness deelnemen.

In de jaren die volgden verhuisde de club in 2005 naar het tijdelijke sportpark Terweide. In het tijdelijke clubhuis kreeg de fitnessgroep een aanzienlijk grotere fitnessruimte ter beschikking.

Tijdelijk clubhuis URC Sportpark Terweide.

Van een fitnessclub in Hilversum was overbodige fitnessapparatuur overgenomen die al maandenlang lag opgeslagen bij de firma van Wijnbergen. Die werden snel verhuisd en in gebruik genomen. Wat later werd door eerste teamspeler Remy Decae een crosstrainer, twee spinningfietsen en een hometrainer aan de club cadeau gedaan.

Toen Bert Dibbets in 2010 stopte met training geven en afscheid nam van de groep werd John Goudberg hoofdtrainer. Chris Laterveer werd gevraagd als assistent-trainer en toegevoegd aan de trainersstaf.
Bert Dibbets kreeg van de mannen die hij 12 jaren heeft laten afzien een prachtig afscheid aangeboden.
De rugby interland Nederland-Duitsland werd bezocht met als afsluiting een heerlijk afscheidsdiner in Basta la Pasta in Amsterdam.

Een aantal jaren later verhuisde de club in september 2011 eindelijk naar het nieuw aangelegde sportpark Rijnvliet, waar de club de beschikking kreeg over een prachtig in eigen beheer gebouwd clubhuis.

De vereniging kreeg hier twee rugbyvelden inclusief lichtinstallaties, vijf kleedkamers, een fysioruimte en een zeer groot fitness lokaal.

Clubhuis URC Sportpark Rijnvliet

De fitnessgroep werd al snel groter omdat een aantal oud URC-spelers zich voegden bij de URC Old Foxes die op dinsdag- en donderdagavonden hun trainingsavonden hadden.

In 2015 werd door het bestuur van de club plannen gesmeed om de fitnessruimte anders te gaan gebruiken. Er werd regelmatig gebrainstormd en in samenwerking met fysio Diederik Grimbergen werd een plan van aanpak gemaakt. Het uiteindelijke resultaat was dat “Core-training” werd geïntroduceerd.

Augustus 2016 was het eindelijk zover. Door een aantal Old Foxes werd een aanvang gemaakt met het plaatsen van een TRX-rek. De vloer werd deels betegeld met rubberen matten. De helft van de statische (groene) machines werd als oud ijzer naar de sloop gebracht en leverde nog wat euro’s op.
Daarvoor in de plaats kwamen nieuwe sets dumbells- en kettlebells, challangebags, battle-rope, elastieken en opdruksteunen. Wat later volgden ook nog enkele bosubalans attributen en yogaballen.
Nadat de installatie van het TRX-rek was gerealiseerd werd de trainingsopzet natuurlijk anders.

John ging een groep enthousiaste Old Foxes trainen in het nieuwe TRX-rek en Chris verzorgde als vanouds de warming up en de cardiotraining op de nog aanwezige attributen zoals spinning-fietsen, trampolines, concept roeiers etc.

Vanaf het moment dat de fitnessruimte op Rijnvliet in gebruik werd genomen werden er ook toegangspasjes verstrekt aan leden die overdag gebruik wilden maken van de ruimte. Dat een aantal lieden die overdag gebruik maakten van de fitness het niet zo nauw namen met het schoonmaken van de machines en het schoonhouden van de ruimte was telkens weer een doorn in het oog van de fitnessgroep.
Een groep die op elke dinsdag- en donderdagavond na afloop van de sessie wel alles schoon achterliet. Ook kwam het voor dat regelmatig deuren en ramen niet werden afgesloten en het licht niet werd uitgedaan!

Op donderdag 5 augustus 2019 liet John Goudberg de groep weten dat hij ging stoppen als trainer van de groep. Het bestuur moest budgetkeuzes maken en kon het zich niet meer veroorloven twee fitnesstrainers te vergoeden voor slechts een klein deel van de leden. Dit was voor John die al aardig op leeftijd was en toch al wilde stoppen, het moment om dat dan ook maar per direct te doen. Chris liet vanaf dat moment aan de groep weten dat hij best nog wel de groepstraining wilde doen maar alleen als hem dat uitkwam. Met andere woorden hij voelde zich, nu de vergoeding was stopgezet, niet meer verplicht om tweemaal in de week te verschijnen.

Op vrijdagavond 8 november 2019 is door de gehele fitnessgroep alsnog afscheid genomen van John. In het gezellige Surinaamse restaurant POMO in Utrecht werd John een heerlijk diner aangeboden. Ook waren die avond een aantal oud-fitness leden aanwezig en dat werd door John erg gewaardeerd.

Vanaf half augustus 2019 heeft de URC-fitness groep dus officieel geen trainers meer! Op de dinsdagavond komt Chris nog wel eens langs maar als hij er niet is moeten de mannen zelf de fitnesstraining oppakken.
Noodgedwongen hebben Koos en Ruud het voortouw genomen om een doorstart te maken zonder trainers voor de groep. Per toerbeurt geven zij leiding aan de trainingen maar het liefst hadden zij toch wel iemand voor de groep staan. Gewoon lekker zelf meedoen met de groep is toch veel relaxter.

In oktober 2019 is in overleg met het bestuur wederom een plan van aanpak gemaakt om de fitness opnieuw in te richten. De vloer zou helemaal met rubberen matten worden bekleed en de overige (groene statische) machines zouden worden geruimd. Ook zal een derde concept roeimachine worden aangeschaft. Defect materiaal wordt niet meer gerepareerd.

Vanaf maart 2020 deed het virus COVID-19 zijn intrede en mag er tot op heden niet getraind worden in de gym van de URC. De heren trainden op initiatief van Ruud van Dort en Koos van Schaik in de maanden april tot en met september op het gras. Omdat het clubhuis ook nog niet gebruikt mocht worden dronken de heren na afloop gezellig hun wel verdiende biertje op het terras.

Het plan was om het clubhuis en de gym per 1 oktober weer in gebruik te nemen. Door toename van het aantal positief geteste personen is dit keer op keer reeds diverse malen uitgesteld.

Tot op heden mag er van het clubhuis en de fitnessruimte geen gebruik worden gemaakt en zijn competities nog steeds stilgelegd. Via een wetswijziging is voor iedereen het dragen van een mondkapje verplicht geworden in openbare gelegenheden en is onlangs door de overheid een avondklok ingesteld vanaf 21.00 uur.

Als er straks weer onder bepaalde restricties getraind mag worden is het wel te hopen dat de ouwe mannengroep de trainers nog goed kunnen verstaan!!!!!!!

Rest mij te zeggen…….Blijf allemaal lekker in beweging maar vooral gezond.

Tekst lied: Kees Blaas

Ed van Engelen