RugbyNederland

Competitievervolg

Bericht van Janhein Pieterse (voorzitter RugbyNederland) en Andrew Meredith (directeur bondsburo)

Het COVID-19 (ofwel coronavirus) heeft naast de problemen voor onder andere de gezondheid en economie, uiteraard ook gevolgen voor onze competitie. Alhoewel de kans niet groot is dat midden april het coronavirus onder controle is en sportactiviteiten weer kunnen plaatsvinden, willen we dit niet bij voorbaat uitsluiten.

Wij volgen hierbij nauw het advies van het RIVM en het NOC*NSF en dit laten wij leidend zijn in de beoordeling of de veiligheid het spelen weer toelaat. Graag geven we u hierbij duidelijkheid over het mogelijke verloop van de competitie. Rugby Nederland heeft besloten tot de volgende twee scenario’s. Beiden zijn afhankelijk van de maatregelen die door de overheid zijn afgekondigd en het advies van de RIVM en het NOC*NSF.

Scenario 1
Indien de maatregelen die nu gelden tot 6 april, na deze datum vervallen, waardoor er weer gespeeld kan worden, wordt de competitie vervolgd met ingang van zaterdag 2 mei. Zie de planning in de bijlage hieronder. Dit geeft de clubs en teams tijd om zich voor te bereiden.

  • De promotie/degradatiewedstrijden tussen de nr. 7 van de Ere Klasse Trophy-poule en de nr. 2 van de Eerste Klasse Heren, wordt teruggebracht naar 1 wedstrijd.
  • Hetzelfde geldt voor de play-offs om de 4e en 5e plaats in de Ereklasse Champions-poule.
  • Bij de jeugd worden alleen de finales in de cup-poules gespeeld.

In de in de bijlage genoemde data in mei zijn toegewezen als officiële competitiedagen.
De NK Sevens komen dan te vervallen, evenals de RDD op 9 en 10 mei.

Scenario 2
Indien de maatregelen van de overheid niet versoepeld worden na 6 april, of er in de tussentijd aangekondigd wordt dat de maatregelen worden verlengd tot minimaal 30 april, zal de competitie worden beëindigd voor dit seizoen.

  • De huidige stand van de competitie is dan de eindstand van de reguliere competitie 2019-2020.
  • Alleen de directe promotie en degradatie volgens de regelingen in appendix 7 van het VWW zullen worden toegepast.
  • Er worden geen play-offs en dus ook geen promotie / degradatiewedstrijden gespeeld.

Of het NK Sevens en het RDD op 6 en 7 juni dan wel doorgang kan vinden, zal later bekeken worden.

De geplande Cubs/Junioren festivals, het U20 festival gepland in april en het LMT (Landelijk Mini Toernooi) in mei worden zowel bij scenario 1 als bij scenario 2 gecanceld.

Uiterlijk 10 april zullen we u mededelen welk scenario er van toepassing is. Hierbij zijn de besluiten en richtlijnen van de overheid, RIVM en de NOC*NSF leidend. Indien er eerder duidelijkheid is over de situatie na 6 april zal Rugby Nederland dit communiceren met de clubs.