2-6: Dom City Youth groot succes!

Gisteren was Dom City Youth, het TBM jeugdtoernooi van onze club. Mede mogelijk maakt door Plattelandswinkel Goes – Gebroeders Goes en Nationale Rugbykampen.
Dank aan iedereen die heeft meegeholpen. We hebben heel veel complimenten mogen ontvangen, dankzij jullie inzet. Trots op onze club!

Klaas Wiersma heeft Dom City Youth mooi omschreven in een persbericht:

Utrechtse Rugby-jeugd van landelijke klasse

Op het jaarlijkse Dom City Youth rugbytoernooi heeft de Utrechtse jeugd zich van zijn sterke kant laten zien. Bij de Benjamins (8-9 jaar) werden zelfs de plekken één en twee veroverd door de roodblauwe Utrechtspelers. Ook de Turven (6-7 jaar) en de Mini’s (10-11 jaar) stonden na afloop op het podium.

Het Dom City Youth bestaat nog maar sinds 2016. In die korte tijd is deze seizoensafsluiter uitgegroeid tot een van de grootste jeugdrugby evenementen van ons land. Maar liefst zevenhonderdvijftig jeugdige rugbyers kwamen op zaterdag 2 juni naar Sportpark Rijnvliet om in 140 wedstrijden te bepalen wie als sterkste de zomerstop in gaat.

Rugby is geen makkelijke sport. Zo mag de bal alleen naar achter worden gegooid. Om de ovale bal te veroveren moet de tegenstander worden getackled. Een groot verschil met voetbal is dat tackles alleen met de handen mogen worden gemaakt. Onderuit schoffelen is er niet bij. Ondanks de soms ingewikkelde regels zien we bij de 52 teams uit het hele land zeer hoogstaand spel. Vooral de grote rugbyclubs als Amstelveen, Leiden en het Amersfoortse Eemland weten sterke jeugdteams op te leiden. Utrecht mag zich ook rekenen tot een club met een grote jeugdafdeling.

De jeugdteams spelen met aangepaste regels. Bij de Turven mag er nog niet worden getackled. De kinderen hebben twee lintjes met klitteband aan hun middel hangen. Lostrekken van een ’tag’ telt als tackle. In de Benjamin-competitie gaat het er harder aan toe en zien we al spectaculaire tackles. Het spel van de Mini’s lijkt het meest op volwassenen-rugby.

Fair-play staat bij rugby hoog in het vaandel. Weerwoord tegen de scheidsrechter is uit den boze. Ouders klappen voor mooie acties, ook die van de tegenstander. Als een kind zich na een confrontatie pijn heeft gedaan, geven de twee betrokken spelers elkaar een handje met de woorden ’gaat het?’. Ondanks dat als enige bescherming een bitje wordt gedragen zijn er weinig blessures. Wel zijn alle kinderen doodmoe aan het eind van de dag. Maar als er dan een beker kan worden opgehaald is alle vermoeidheid snel verdwenen.

Uitslagen
Turven:
1. ARC Amstelveen 2
2. RC Delft
3. Utrechtse Rugby Club

Benjamins:
1. Utrechtse Rugby Club Rood
2. Utrechtse Rugby Club Blauw
3. DIOK (Leiden)

Mini’s:
1. ARC Amstelveen 1
2. Utrechtse Rugby Club Rood
3. RC Hilversum